- This topic has תגובה 1, 2 משתתפים, and was last updated לפני 17 שנים, 11 חודשים by kenny.
-
מאתתגובות
-
-
איתי כ.ממשתתף
האם למישהו יש תשובה מנומקת למה ספרות מדע בדיוני ופנטזיה מוערכת פחות מהספרות הקנונית?
האם ידוע למישהו על סופר מדע בידיוני או פנטזיה שזכה בפרס נובל או פרס ספרותי ברמה הזו? -
kennyמשתתף
נעוצה בדימוי של מגזיני ה"פאלפ" של שנות ה-30 וה-40 כאשר המדע הבדיוני התחיל להתפתח ברצינות. למגזינים אלה היה בצדק חלקי דימוי זול ולא רציני, שהז'אנר לא הצליח להתנער ממנו לגמרי.
חלק אחר, ואולי חושב יותר, נעוץ בעובדה שהדימוי של המדע הבדיוני (לפחות) בציבור הרחב מסתמך במידה רבה על סרטים וטלוויזיה, ולא על הספרות. זה התחיל בסרטי האסונות/פלישות/מוטציות של שנות ה-40 וה-50 שהיו בחלקם ביטוי של הפחד מפני ברית המועצות ומפני הנשק האטומי, ורבים מהם היו גרועים להפליא. זה נמשך בהצלחה (המאוחרת) של "מסע בין כוכבים" המקורית שעם כל הצדדים החיוביים שהיו לה הכתיבה שלה לא הייתה עקבית באיכותה. בסוף שנות ה-70 ותחילת שנות ה-80 לוקס לימד את האולפנים שפיצוצים ואפקטים אחרים יכולים לכסות על עלילה שבלונית עד לא קיימת, מה שהוביל בשלושה צעדים קלים לזוועות מרהיבות חזותית בסגנון "היום השלישי".
כל אלה השאירו רושם חזותי גדול מאוד – כי הם אכן מרהיבים. אבל הם גם השאירו רושם של רדידות – כי הם רדודים. רוב האנשים לא יודעים שזהו לא ייצוג אמיתי של מה שיש בז'אנר, ולא רוצים לדעת. זה חובר לסנוביות תרבותית מסוימת ששמה את המדע הבדיוני בסל של ספרות "קלילה" יחד עם מותחנים ורומנים רומנטיים ולא מוכנה להרשות לעצמה להיפתח לדברים שמגיעים מכיוון זה. הסנוביות הזו מגיעה לרמות כאלה שיש מי שיגידו על ספרי מדע בדיוני מובהקים שחדרו אל הקאנון שהם אינם ספרי מדע בדיוני. "1984" הוא הדוגמה המושלמת לכך. בורחס הוא דוגמה אחרת.
אבל תן לזה זמן. מד"ב הוא ז'אנר צעיר יחסית. תהליך טשטוש הגבולות שחל כיום בין המד"ב למיינסטרים יסייע רבות ל"לגיטימציה" של הז'אנר בציבור הרחב. ע"ע למשל "עשבי פרא" של קנינגהם, חפש את הראיון שהוא העניק להארץ ותראה מה הוא אומר שם על מדע בדיוני.
-
-
מאתתגובות