ללא כותרת › ללא כותרת › פורום האגודה › מכתב גלוי – למה אני לא חברת אגודה
- This topic has 23 תגובות, 10 משתתפים, and was last updated לפני 20 שנים, 3 חודשים by נעם סרגוסי.
-
מאתתגובות
-
-
נעם סרגוסימשתתף
שלום לכל הנוגעים בדבר,
קוראים לי נעם ואני לא חברת אגודה (לפני שתספיקו לשאול "אז מה את עושה פה" חכו להמשך, זו בעצם הסיבה שאני כותבת את המכתב הזה), אך בן זוגי הוא חבר אגודה מאוד פעיל מזה שנים ויש לי מספר חברים קרובים שגם חברים בה (רובם גם פעילים למדי).
במהלך השנה האחרונה, הגעתי לדעתי לכל הכנסים שאורגנו על ידי האגודה, ולרובם במהלך השנה הקודמת. מתוכם בשניים – בדיון ופאנקון של השנה – מאוד נהניתי ופגשתי אנשים מקסימים (וכאן המקום לציין לטובה את נעמי וינר, אחראית המתנדבים שהייתה אחראית עליי בבדיון, שגרמה לי להרגיש מאוד רצויה) ובשאר, עד כמה שצר לי לציין זאת, פשוט סבלתי. הסבל בא, לפחות חלקית, בגלל מה שאני הולכת לכתוב עליו בהמשך, שהוא הדבר שגורם לי לחוסר רצון להית חברת אגודה.
פעמים רבות אני נתקלת בתופעה בכנסים שבה קבוצת אנשים, חברי אגודה, יושבת במעגל ופשוט משמיצה כל מי ששייך ל"ענף" אחר של חובבות (דוגמאות נבחרות הן: "אלו שאוהבים את באפי שוב הגיעו והשתלטו", "הכל נהרס בגלל הילדים שמשחקים D&D" ועוד דברים רבים דומים בוריאציות שונות). תופעה זו, שחוזרת על עצמה גם אצל הקרובים לי ביותר לעיתים, גורמת לי לשאול את עצמי אם באמת יש לי מה לחפש באגודה: אני לא מתחברת למד"ב (רק לפנטסיה), אין לי דבר נגד רשומות רומח הדרקון (רחמנא ליצלן) למרות שקראתי ספרים טובים יותר ואני לא רואה כל פסול באהבה לבאפי או למשחקי D&D (למרות שאני עצמי לא מתחברת לנושאים הנ"ל). אני בהחלט מודעת לכך שחלק מתופעות ההשמצה נעשות בצחוק, אבל לא כולן, וחוץ מזה בכל צחוק יש גרעין של אמת…
יש צורך, לדעתי, להחליט אם האגודה באמת רוצה (כפי שהיא עצמה אומרת) להיות פתוחה לכל הקהל בארץ המתעניין בתחום, או שהיא רוצה להיות סגורה ומסוגרת לאותו "גרעין קשה" המחליט על "נורמות" מסוימות לחובבות ופוסל את כל מי שנמצא מחוץ לנורמות הללו. תחושת הסגירות הזאת, כאמור, גורמת לי לפחות לא לרצות להצטרף לאגודה למרות ענייני הרב בתחום, וגרמה לפחות חלקית לתחושה הרעה שלי בכנסים קודמים (יש גם סיבות אחרות לעניין הכנסים – מעט אישיות מדי לציין כאן).
לפני שאסיים, אני רוצה לציין שהמכתב הזה לא בא כי איני מעריכה את פועלה של האגודה, להיפך – כאחת שקוראת וכותבת ספרות ספקולטיבית, אני בהחלט מודעת לכך שרבים מהספרים ויצירות הספרות של סופרי מקור לא היו "באים לעולם" אלמלא האגודה ומכבדת אותה על כך מאוד. חבל שיש רק את העניין הזה שמעיב.
אודה לכם אם תתייחסו לנושא.
שלכם בכבוד רב,
נעם סרגוסי. -
רזמשתתף
של האגודה: אישית לא הייתי עד ובוודאי שלא שותף לשום "מעגל" מהסוג שדיברת עליו. אני מקווה שאת מודעת לעובדה ששום "מעגל" שכזה לא קם ביוזמת המארגנים של אף כנס.
מאידך, גם אם הייתי רואה מעגל שכזה, לא הייתי עושה שום דבר בנדון, מלבד התעלמות. אני לא חושב שצריך (וגם אין שום דרך ביצועית) להגיד למישהו שמגיע לכנס "תלך מפה" – בין אם הוא חובב "רומח הדרקון" ובין אם הוא סבור שמקומם של כל החובבים הנ"ל הוא באחד ממדורי השאול.
דעות כאלה ואחרות תמיד יהיו אצל אנשים כאלה ואחרים, והזכות לבטא אותן תמיד שרירה וקיימת. בין האנשים האלה ישנם גם חברי האגודה. לעומת זאת (וזה הבדל חשוב) מהאגודה, כגוף רשמי, לעולם לא יצאו הצהרות מהסוג אותו ציטטת בהודעה שלך.
לסיום, אני מזמין אותך להשתתף באייקון הקרוב, שמאורגן על ידי שלושת גופי החובבים הגדולים בארץ, גופים שלכל אחד מהם יש אג'נדה מעט שונה מהשני. ובכל זאת מצליחים לגשר על הפערים ולעבוד יחד. -
אמברמשתתף
אני משמיצה רק אנשים בודדים ולא מגזרים (:
אבל ברצינות. התופעה שאת מדברת עליה אכן קיימת ואכן לא מכבדת את מי שמחזיק בה. אבל היא לא קשורה לאגודה.
האגודה עושה אירועים, כמו פסטיבל אייקון, שמיועדים לכלל ציבור החובבים, כולל חובבי באפי, סטארטרק, משחקי תפקידים ושאר המושמצים למיניהם. ולשמחתי, אני יכולה לומר שההתנגדות שהיתה באגודה לשיתוף פעולה איתם הולכת ופוחתת. יש הרבה יותר נכונות לשיתוף פעולה והסכמה שיש ענין משותף בין כלל החובבים.
-
רנימשתתף
שמביעים את דעתם האישית, וזו לגטימית לחלוטין. היא בשום אופן לא מייצגת איזשהו פאן רשמי של האגודה. נהפוך הוא: שיתוף הפעולה בין האגודה לארגונים האחרים רק גדל והולך (וטוב שכך) כך שגוף רשמי עמדת האגודה הפוכה לחלוטין ממה שאת מתארת, וזה מתבטא היטב במעשים ובאירועים שהאגודה מארגנת.
באשר לעמדתם של אנשים אלו ואחרים – לכל אחד הזכות להחזיק בדעתו ולבטא אותה היכן שהוא רוצה. זה עדיין לא אומר שזו אמת מוחלטת שפועלים לפיה. ההיפך הוא הנכון.
-
אמברמשתתף
כשמישהו אומר שאסור לפגוע בו בשם חופש הביטוי, סימן שאין לו משהו יותר טוב לומר לטובת דעותיו.
אישית, הייתי שמחה אם אלה שמחזיקים בדעות האלה ימתנו קצת את האופן והסגנון שבו הם מבטאים אותן, ולו רק לטובת אלה שצריכים להרגיע את הרוחות אחרי זה. בסה"כ, הדעות האלה גרמו הרבה מאוד נזק לאגודה ביחסים שלה עם גופים אחרים.
-
Boojieמשתתף
כלומר, כן, אני מניחה שהאגודה יכולה להוסיף למצע שלה חוק שיאמר "לא ישבו חברי אגודה במעגל וישמיצו חובבי תת-ז'אנר שונה מזה החביב עליהם", אבל זה נשמע לי קצת התערבות יתר בחירויות הפרט שלנו, ועם כל הכבוד להישגיה של האגודה בנסיונה להשתלט על העולם ולהנהיג משטרת מחשבות, עדיין לא הגענו *לשם*.
האגודה מקיימת אירועים לכל החובבים? האגודה מקיימת קשרים עם כל החובבים? האגודה משתדלת לענות על צרכיהם של כל החובבים? אז מה לעזאזל משנה מה דעותיהם הפרטיות של החברים הפרטיים באגודה? או שפתאום לכל חברי האגודה צריכה להיות אותה דעה, אותה פתיחות מחשבתית, אותו יחס חביב וסובלני לכל?
בקצרה, לא מוצא חן בעינייך להשתייך לארגון שחבריו הם אנשים מגוונים, עם דעות שונות, ושמעזים אפילו לבטא את דעותיהם בקול רם – את לא חייבת. באמת.למקרה שזה לא הובן, הנאמר בהודעה שפותחת את הפתיל הזה *ממש* הרגיז אותי. אם מישהו מחברי האגודה רואה לנכון לא לשמוח על נוכחותם של טרקרים/באפיסטים/חובבי משחקי תפקידים/[הוסיפו שם של סטייה נפוצה כאן], זו זכותו. וזו זכותו להתלונן על כך, אם בא לו. וזו זכותו לדבר עם חברים שלו על מה שמתחשק לו, ולהשמיץ את מי שהוא רוצה, בלי להרגיש שמישהו עובר ועושה לו ביקורת על הדברים שהוא אומר. מבחנה של *האגודה*, כגוף, הוא במעשיה, ולא בדעותיהם האינדיבידואליות של חבריה, שהם לגמרי במקרה אנשים פרטיים וזכותם להחזיק בדעות משלהם.
תוציאי את האף שלך מהדעות הפרטיות שלנו ומהדיונים הפרטיים שאנחנו מנהלים עם חברים שלנו, בבקשה. תודה. -
נעם סרגוסימשתתף
קודם כל, תודה שהתייחסתם ברצינות למה שכתבתי. זה משהו שהפריע לי כבר די הרבה זמן ורק עכשיו היה לי האומץ לבוא ולדבר על זה.
אני מבינה שהעניין הזה לא קשור לאגודה עצמה כגוף, וגם מעולם לא חשבתי ככה. זה פשוט קצת קשה לנתק את האנשים מהגוף, במיוחד כשרואים שהם מתייחסים לכל השאר בתור "גוף". החוסר ניתוק הוא כבר טעות שלי (זה לא בציניות), וכמו שכבר אמרתי, בשני הכנסים האחרונים מאוד נהניתי לפחות חלקית כי הרגשתי שהמצב הזה משתפר.
הבהרה קטנה – לא הייתה לי, ולא תהיה לי מעולם שום כוונה להתערב בשיחות פרטיות של אנשים פרטיים או למנוע מהם להביע את דעתם. המכתב שלי היה גם כן הבעת דיעה – על מצב שכבר מציק לי הרבה זמן ופוגם בהנאה שלי. אנשים פרטיים יכולים בהחלט להביע את דעתם הפרטית על מה או על מי שהם רוצים, וגם אני יכולה להביע את דעתי על הסיטואציה.
נתתם לי הרבה מאוד נקודות למחשבה. תודה.
נעם
-
השממשתתף
נעם,
אף אחד לא התייחס לנקודת החברות באגודה, אז אני רוצה לעשות זאת מתוך נקודת מבטי כחבר באגודה ש"אינו פעיל".
את ציינת שהגעת בעבר לארועים שאירגנה האגודה ובמשתמע מדברייך גם בעתיד אין בכוונתך להמנע מכך.
את ציינת ומודעת לעובדה שהאגודה פועלת בשיתוף פעולה הולך וגדל עם גופי חובבים בעלי עניין משותף בשנים האחרונות.
מה שהפריע לך זאת היא התנהגות וגישה שנראתה לך משוייכת (בצדק או שלא בצדק) עם האגודה כגוף, דווקא משום כך את צריכה להיות חברה באגודה, גוף אשר מטרותיו מקובלות עלייך, פעולותיו חביבות עלייך ואפילו חשוב לך מספיק בכדי שפעולותיו יפריעו לך עד כדי מכתב גלוי הישיר בפורום האגודה, זה הוא גוף שעלייך להיות חברה בו, ראשית כל בכדי שכל מה שהגוף הזה עושה כיום וטוב בעינייך ימשיך להתקיים ואף יתפתח ושנית בכדי שלך כפרט תהייה יכולת השפעה על האגודה.
האגודה אינה גדולה עד כדי כך שאדם בודד אינו יכול להשפיע עליה, ההפך, האגודה כיום מובלת ע"פ הבנתי ע"י מספר אנשים ששמים את פועלה של האגודה בראש מעיניהם (ונתמכים בארועים בעשרות מתנדבים מופלאים), זאת אינה קליקה סגורה כי אם קליקה המשוועת לעזרה, לאנשים שיתרמו ויהיו חלק מהעשיה, זאת היא בדיוק הנקודה שבה עלייך למצוא את עצמך ולא בחוץ.משה.
-
רנימשתתף
אני אגן על הזכות של אחרים להביע את דיעותיהם גם אם אני מתנגד להן. וזה כבר עיקרון ראוי ביותר.
-
גרומיטמשתתף
-
Boojieמשתתף
של אנשים באגודה גורמות לה נזקים בקשריה עם ארגונים אחרים, אולי החברים באותם ארגונים אחרים צריכים השתלת אינטליגנציה.
מצטערת. אם אני שונאת טרקרים (לא, זה לא המצב, אני חצי טרקרית בעצמי ובגלל זה בחרתי את הדוגמה הזאת דווקא) אני אבטא את זה כמה שבא לי ואיך שבא לי, וכמו שאף אחד לא חושב שקופת חולים הכללית היא ארגון שונא טרקרים משום שאני חברה בקופת חולים הכללית ושונאת טרקרים, אני מצפה מבני אדם להפעיל את התאים האפורים שלהם (ככל שיש להם) ולהבין שאותו דבר תופס גם לגבי האגודה.
ארורה אהיה ביום שבו אתחיל להתבטא באופן דיפלומטי ו-PC כי אולי מה שאני אומרת ישליך על ארגון זה או אחר שאני סתם חברה מהמניין בו. -
אמברמשתתף
וזה לא "אם". יש והיו חברי ועד שמתבטאים ככה. אז כמה זמן האחרים יחכו עד שיפסיקו לומר שזה גשם? באיזה שלב הם יפסיקו להגיד שזה לא האגודה, אלא הבנאדם? הבעיה שאנחנו גוף קטן, וקשה מאוד לנתק את הדעות של החברים מהדעות של כלל האגודה.
-
רנימשתתף
כלל שאומר שכל חבר ועד שאי פעם התבטא באופן כזה לא צריך לשרת יותר בועד. כמובן שאז זה אומר שחלק גדול מחברי הועד בעבר ובהווה (כולל הח"מ, כולל את, וכולל אושיות ידועות אחרות) לא יוכלו לשרת יותר בועד או לשאת באיזשהו תפקיד ציבורי באגודה.
כמובן שזה יצמצם את כמות העושים במידה כזו שמידת העשיה באגודה תשאף לאפס.
וכמובן שקיים גם טיעון הנגד: דווקא רצוי שחברי ועד יביעו את דעותיהם האישיות (כל עוד הם מדגישים שאלו דעותיהם האישיות) כמה שיותר, כי רק כך ידע קהל הבוחרים שלהם אם להמשיך ולבחור בהם או לא. זה טיבן של חרבות פיפיות: הן מסתובבות לכל מיני כיוונים.
-
אמברמשתתף
ואין בעיה. חברי הועד רשאים להתבטא איך שהם רוצים. אבל במקרה כזה, שאף אחד לא יתפלא אם מתייחסים לדעה שלהם כאל הדעה הרשמית של האגודה. ככה זה, גם זו חרב פיפיות.
-
NYמשתתף
בפתיל ספציפי זה עונה יפה מאד להודעתך האחרונה, וביחוד המשפט הפותח שלה. המשפט האחרון שבה מבהיר את תחושתי בנושא כה טוב, עד שאיני רואה צורך להוסיף עליו.
-
רנימשתתף
כנגד הטולקינאים והדרך בה הם מתנהלים כמו גם נגד אבק כוכבים הראשון, שכלל גם אנשי סטארבייס בתוכו. ההתבטאויות הללו הגיעו גם מצד הח"מ וגם מצד אנשים נוספים בועד, אבל מאד לא כדאי לשחזר את הכל דווקא בימים אלה כשכל הגופים מתנהלים סוף סוף בהרמוניה (וטוב שכך), אז אולי פשוט נותיר את זה כאן ולא נמשיך לדרדר את כדור השלג.
-
אמברמשתתף
שמתעקשים בכוח לשמור על יחסי עבודה טובים עם סטארבייס.
-
השממשתתף
כשלא יהיו לי שלושה זאטוטים להזניח….
זאת אומרת כשהם יזנחו אותי אז………………. -
גרומיטמשתתף
טובת האגודה מחייבת!
-
רנימשתתף
עם סטארבייס בתקופה הנוכחית שייך ברובו הגדול לך. אני מוריד את הכובע, באמת. זה עדיין לא מוריד מתקפותם של שאר הימוקים שהעליתי פה.
צריך לדעת להפריד בין עמדות רשמיות של ארגונים ולבין התבטאויות פרטיות של אנשים שהם חברי הארגונים הללו.
-
השממשתתף
הם חזרו , כמו פיקסל, לא ברור איך, אבל הם שוב פה.
-
ארזמשתתף
נועם, אני חושב שהבהירו לפני שדיעות חברים בודדים וקולניים באגודה אינם מייצגים את מדיניות האגודה הרשמית.
מה תעשי אם תשבי ליד חבורת חובבי מד"ב שמאלניים? במידה ודעותייך ימניות, כמובן. או ההיפך. או שתהיי עדה לויכוח בעד או נגד פריצקי ומעשיו? תפסלי את האגודה בגלל דיעות אלו?
מדיניות האגודה כיום היא בעד שיתוף פעולה עם כל הגופים העוסקים בתחום, ומדיניות זו באה לידי ביטוי בפעולותיה. בעתיד הלא רחוק יסתבר לך שמדיניות זו תבוא לידי ביטוי בצורה בולטת עוד יותר. זה בעניין דברייך אודות מה האגודה צריכה להחליט. אז האגודה החליטה.
ייתכן שבעבר היו פני הדברים שונים. כיום, בכל אופן, זו המדיניות.
ישנם כיום באגודה כחמש מאות חברים, בערך. נראה לך שלכולם תהיה דיעה אחידה לגבי כל דבר? היום האוטופי בו זה יקרה, יהיה היום הכי משעמם שיכול להיות…
אה, בעניין הכותרת. אני לא צופה בסטאר טרק. אני כן רואה את סטארגייט. אני מנוי ב- YES, ולא בכבלים עם ערוץ המד"ב…
ארז
יו"ר האגודה שכבר החליטה. -
יעלמשתתף
אז הסבירו לך כבר על כך שדעותיהם הפרטיות של חברים באגודה לא משקפות בהכרח את דעותיה של האגודה, ושחייבים להפריד בין השניים.
אם אפשר גם קצת הסבר על "המעגל". יצא לי לשבת ב"מעגל" כזה.
אז (לפחות לגבי המעגל שאני ישבתי בו):
א. ההתייחסות לחובבי סטאר טרק ומשחקי התפקידים כולה הומוריסטית כמו שציינת.
ב. גם עם ההומור, אין הכוונה ב"השמצות" שתיארת סתם להשמיץ את חברי המועדון או העמותה אלא זה סתם יותר תלונה לגבי העובדה שכשהם עורכים כנסים עם האגודה, אז התוכניה מתמלאת כולה בתכנים שלהם שמתאימים כמעט רק לחברים שלהם, בעוד שתכני האגודה – מהיותה גוף נרחב יותר – מתאימים לכולם, גם לחברי המועדון והאגודה. יוצא מכך שלחברי האגודה יש פחות דברים בתוכניה שמתאימים להם מאשר לחברי המועדון והעמותה, ויש חברים באגודה שמרגישים כאילו "משתלטים" להם על הכנס, שאין להם אפילו את שליש התוכניה שמגיע להם, כי נגמרו הכרטיסים.
גם אם התלונה הזו לגמרי לא מוצדקת (והיא לא מוצדקת), עדיין זה לא אומר שאסור להתלונן, סתם בשביל להוציא קצת קיטור.אותו "מעגל" שיצא לי לשבת בו בפנטסיקון דן בכך שטוב ש"אין פה טרקרים ושחקני תפקידים" כי יש לנו כנס עם תכנים רחבים שמתאימים לרוב חברי האגודה.
שוב, הכל היה בהומור, ואני בטוחה שבארגונים האחרים גם מתאספים לפעמים מעגלים כאלה ש"משמיצים" את חברי האגודה שמתעקשים תמיד להתפזר מאוד בהרכבת התוכניה בכנסים.לא צריך לקחת כל כך קשה כל מילה שמישהו מוציא מהפה. לפחות באותו "מעגל" אף אחד לא רמז שצריך להפסיק לשתף פעולה עם הארגונים האחרים או לבטל את השתתפות האגודה באייקון או משהו דרמטי אחר.
עברת ליד חבורת אנשים ולא מצא חן בעיניך נושא השיחה? תמשיכי הלאה. זו סיבה לא להיות חברה באגודה? להפך! לא עדיף שתהיי חברה כדי להשפיע ולדאוג שהגישה שאת רוצה בה תהיה הגישה השלטת?
-
נעם סרגוסימשתתף
בקשר למעגלים – רובם היו די דומים למעגל שאת תיארת. אני מבינה (וגם די הבנתי מההודעות הקודמות) שכנראה התפיסה שלי לגביהם הייתה ברובה מוטעית – אגב, זו אחת הסיבות שכתבתי את מה שכתבתי, כדי שחברי האגודה יביעו את דעתם בנושא ושאם אני טועה (ואני כנראה טעיתי) שיסבירו לי בדיוק איך…
וכאמור בכותרת ובהודעה הקודמת שכתבתי, יש לך נקודה לגבי עניין החברות באגודה. נתתם לי הרבה נקודות למחשבה בכל הפתיל הזה. כרגע, אני צריכה עוד לעבד אותן קצת עם עצמי.
שוב, תודה לכל מי שענה והתייחס ברצינות. אני שמחה שדיברתי על זה סופסוף, גם כי זה עזר לי לראות שיש עם מי לדבר על הדברים שמפריעים. מבחינתי, לפחות, הנושא סגור.
נעם
-
-
מאתתגובות