קיצור תולדות הבייס

ללא כותרת ללא כותרת פורום הסיפורים קיצור תולדות הבייס

מציג 3 תגובות משורשרות
  • מאת
    תגובות
    • #162908 הגב
      נינסתוס
      משתתף

"אסוציאציה זוהי הגדרת אובייקט על מגוון משמעויותיו ועל האובייקטים המשיקים לו."
      נינסתוס

מנוע חיפוש אסוציאטיבי הינו בפשטות מנוע המחפש ומנתח סובייקטים בעלי מילות מפתח דומות. לכל סובייקט (בדומה לדפי האתרים של ימנו) יש מילות מפתח המתייקות אותו במנועי החיפוש בעולם, ומאפשרת לשייכו לקבוצת תוצאות כלשהי, המוצגת למשתמשים. מנוע חיפוש אסוציאטיבי יעשה זאת ועוד ? הוא ישווה, בעת הלחיצה על קישור לסובייקט מסוים, את מילות המפתח שלו, למילות המפתח של סובייקטים שנלחצו קודם לכן. לאחר ההשוואה ינתח המנוע את מילות המפתח בעלות המופע הרב ביותר ? ויכין רשימת תוצאות חדשה. סדר הסובייקטים ברשימה יקבע כך שהסובייקטים בעלי המספר הרב ביותר של מילות מפתח משיקות, יקבלו את מירב המשקל וירוכזו בראש הרשימה.

הדרך ההגיונית ביותר להשתמש במנוע חיפוש אסוציאטיבי היא לבחור בכל פעם את הסובייקט שהכי מתקרב למה שחיפשת ולתת למחשב להצליב מידע ולמצוא לך סובייקטים דומים יותר ויותר עד שתמצא את שאתה מחפש. עם זאת, כת פילוסופים דיגיטאליים נרדפת, טוענת שחיפוש המבוסס על הסובייקט האחרון שברשימה מניבה, במפתיע, תוצאות מוצלחות לא פחות מהשיטה המסורתית, בהתבסס על אי הדיוקים המצטברים של התוכנה. כשלוחצים אותם לקיר מודים הדיגילוסופים שהתוצאות אמנם מפתיעות אולם לא כל כך מוצלחות. כשלוחצים דיגילוסוף עוד יותר חזק לקיר הוא גם מודה שאמא שלו זונה.

בינתיים נתקלה האנושות בבעיית חוסר משאבים קלה שגרמה, עקב חוסר סדר בסיסי במילות המפתח, להשבית את המחשבים המשתמשים במנוע. על מנת לפתור את הבעיה הוחלט על הגבלת כמות מילות המפתח בסובייקט ל-16 בלבד. מנועי חיפוש פרימיטיביים אלו נקראו : Base Association Search Engine 16 או בקיצור 16 בייס.

מספר המילים המצומצם אילץ צורה קשוחה ולא סלחנית של קביעת סדר עדיפויות. 10 מילים לפחות הוקדשו למילים המתארות את תוכן הסובייקט בצורה ישירה ו-6 מילים ופחות (לרוב מילה אחת בלבד, כמתחייב בהסכם ההתקשרות) תיארו רעיונות ערטילאיים יותר של הסובייקט. אסוציאציות דיגיטאליות מתוכנות.

במקביל להתפתחות מהירות החישוב יחד עם מודעות האדם למגבלות התיוק הדיגיטאלי-ליניארי הפכה הבייס לתוכנה המתוכנת ביותר בהיסטוריה. אלפי חברות אולטרא טק תכנתו, שיפרו וניסו מודולים חדשים בהם הטמעת אסוציאציות דיגיטאליות על ידי הגולשים (שכעת כבר קראו לעצמם גליידרס – דואים), הרחבת בסיסי מילות המפתח מ-16 ל-64, ל-256 ולבסוף ל-512. יצוין כי בשל ריבוי מילות המפתח בגרסת ה-512 הוצאה זו האחרונה משיווק, בעיקר בשל תכונתה להביא רק סובייקטי סקס. חצי שנה אחר כך הוחזרה תוכנה זו למדפים ? בעיקר בשל אותה תכונה בדיוק.

הפריצה האמיתית התרחשה בבייס 1024. מנוע החיפוש, עמוס לעייפה במילות מפתח ונשען על מהירות חישוב השווה לטיל גרעיני (בהשוואה לזיקוקי הדינור של שנות האלפייםו), נאלץ לבצע פעולות סינון מסובכות. הסינון התבצע בחלקו הקטן על בסיס מילות המפתח שהוקשו וברובו על חישובים סטטיסטיים מורכבים של מבחר נתוני קלט מן העולם החיצון (כגון טמפרטורת הבית, שפת האם של המשתמש, צבע חולצתו ,ואפילו רמת הסדר בשולחן העבודה) פעולות הסינון הרבות יצרו דימוי אישיות, המבצעת בחירות מודעות של סובייקטים בהתאם לניתוח הקלט אודותיך. במילים אחרות: מנוע החיפוש מגבש עליך דעה ומציג את רשימת הסובייקטים בהתאם למה שהוא חושב עליך.

חסרונה הגדול של הבייס 1024 היא שהיא הייתה לא סלחנית. כל קלט אודותיך נרשם ותועד וגיבש את דעתה של התוכנה יותר ויותר. כל טעות, כל שיטוט אקראי לא מחייב נכנס בסיס הנתונים של התוכנה ונותח לכדי דעה דיגיטאלית קרה. לא בכדי הוענק לה הכינוי 'הפולניה' בסלנג המתכנתים. רק בגרסא 2 תוקנה תכונה מתחסדת זו. הבייס 2 הייתה למעשה ה-1024 הישנה והטובה רק עם אופציה לסלוח. כלומר ? למחוק נתונים שגויים. סליחת נתונים הותרה רק עד לרמה של 2% מכלל הנתונים. כך שאם עשירית מהזמן היית משוטט בסובייקטי סקס ? התוכנה כבר לא הייתה מאפשרת לך לסלוח את הנתונים הקשורים ישירות לסקס. כמובן שנמצאו תוכנות פרוצות המאפשרות לסלוח נתונים ללא מגבלת 2 האחוז, ולשנות את דעתה של הבייס 2 אודותיך בצורה הנוחה לך. מרבית המומחים מאמינים שתוכנות אלו הופצו על ידי הדיגילוסופים בשל חששם שהבייס 2 תוכל להוכיח את הטענה שהם לא מזיינים.

במקביל גילו השלטונות עניין רב בעוגיות עמוסות המידע של הבייס. העוגיות, ששקלו לעיתים ג'יגה ויותר, נחו מאובטחות עד השיניים בחיק התוכנה. הצפנות ומלכודות אבטחה מתוחכמות הרתיעו את מרבית החומדים אולם המעטים שהשכילו למוצאם, סחרו בשללם כזהב. שוק אפור לעוגיות בייס התפתח ושירת את מיטב הקהילה העסקית והביטחונית כאחד. המידע אפשר, מחד גיסא, לחברת נייקי למשוך את מר פלוני עבדאללה לחנות הקרובה למקום מגוריו לשם קניית נעליים חדשות, ולמוסד, מאידך גיסא, לפוצץ אותו שם.

עידן חדש התפתח כששתי תוכנות חדשות יצאו לאוויר העולם בהפרש של חודשים ספורים: בייס טאי (Base Tie), המיועדת לעולם העסקים ובייס גאן (Base Gun), הלא חוקית. (יצוין כי בשל תכונתה המוזרה של הבייס 512 ? מעולם לא היה צורך בהוצאת גרסת בייס סקס). שתי תוכנות אלו ניחנו בתכונה אחת משותפת: פולשניות. לא עוד קלט פאסיבי ? עתה שולחות התוכנות גשושות לתוכנות בייס אחרות ומבקשות מידע. ההבדל המהותי ביניהן הוא בצורה בו נמשך המידע. הבייס-גאן מבוססת על פריצות מתוחכמות לתוכנות בייס אחרות ומשיכת המידע מהן ללא תמורה. לעומתה הבייס-טאי פועלת באופן חוקי לחלוטין ומבצעת סחר אלקטרוני אוטומטי במידע. כל בקשה למידע אודות המשתמש, נענה הצעת מחיר עבורו מעוגיית הבייס. אנשים מן השורה יכולים לקבל כעשרים צ'יפים עבור מידע אישי כללי (גובה, משקל, מידות נעליים, בגדים, מספר המשקפיים, וכו') ואילו כוכבי קולנוע וסלבריטאים עד 2 מליון צ'יפים עבור השימוש במידע אודות מידת החזייה והנעליים.

בהקשר עקיף לנושא יאמר לזכותם של חובבי ההומור בקרב המתכנתים כי המושג צ'יפים נבע מהשוקולד צ'יפס שעל העוגיות החביבות עליהם. בנושא זה גם יאמר לזכותם שהם שונאים בנפש את הדיגילוסופים ומוציאים מאות אלפי צ'יפים בשנה באיתורם ברחבי העולם והכאתם נמרצות.

הבייס גאן הוא הכבשה השחורה והלא מדוברת של המתכנתים. מאות אלפי צ'יפים מושקעים בשנה בפיתוח אמצעי הגנה כנגד פריצות ופריצת אמצעי ההגנה שמנגד. עוגיות דמה מוצבות במקומות מחושבים היטב וניסיונות סרק לפרוץ את החומה מסווים פריצת אמת במקומות אחרים. תוכנות הגנה ופטרול סביב הבייס מונעות חדירה של פקודות לא מאושרות ופקודות לא מאושרות מסתוות כזקיפי אבטחה כדי לחדור מבעד ההגנה הכבדה. תוכנות בייס בוגדניות מבטיחות לך פרטיות בעוד מוסרות אודותיך מידע אינטימי למפעיליהן המתכנתים. בניית והפעלת תוכנות גאן אסורה על פי החוק, אולם רווח העתק שהן טומנות בחובן מסנוור ומסית רבים ומבריקים.

בשלב זה של ההתפתחות כבר לא הייתה תוכנת הבייס (על גרסותיה השונות) תוכנת פוסטר. התפתחות האישיות לוותה בפיתוח לוויני של מנועי אינטראקציה משופרים. מנועים אלו יצרו נעימת וחיתוך קול מסונתזים בהתאם לדעתה של הבייס אודותיך. בצורה מפליאה יכלה הבייס להתאים את הניואנסים המדויקים להתאמה מקסימאלית למשתמש. גם פנים תלת ממדיים נוצרו תוך שימוש במודלים מתמטיים של אתרי הסקס בהם גלשת. ברירת המחדל של התוכנה, למעטים שנמנעו מלדאות לאתרי סקס ולשקרנים, הייתה הפנתר הורוד. שוב, עלי לשבח את חוש ההומור המשובח של המתכנתים.

לאחר פריצת מחסום המקלדת והמסך, ועליית האינטראקציה לרמה הווקלית, נדמה היה כי לכל משתמש מתלווה אלטר-איגו בינארי. מראה דיגיטאלית של קול מסונתז והולוגרמות תלת-ממדיות. בעיקר סבלו מתופעה זו מערכות יחסים אינטימיות: קשה לחיות עם גבר כשהאלטר-איגו הדיגיטאלי שלו לובש את צורתה של אליסה מילאנו מהמכושפות או להבדיל שלוש הבדלות – של כושי עם איבר מין סביר בהחלט בשביל פיל.

עם התקדמות הטכנולוגיה והוצאתן של גרסאות בייס 3 עד שבע (שלאחרונה היו 3 ג'יגה של אסוציות דיגיטאליות ומילות מפתח) הוכנה הבמה להופעתה של הבייס האחרונה בהחלט. שמה הרשמי היה בייס 8 אולם המעטים שידעו על קיומה כינו אותה בייס גוד. התוכנה נוצרה מתוך כוונה טובה ליצור מסנן מוסרי לתוצאות החיפושים. לשם כך הוכנס לה מודול מיוחד המקושר לכל תוכנות הבייס על גירסותיהן השונות ושבוחן את הדואה לפי קריקטריונים מוסריים של דואים אחרים. במילים אחרות – בודק מהי דעת הקהל לגבי אישיותו של המשתמש. התוכנה מוקמה בחוות השרתים של ענקית המחשבים 'סייפר' ובתוך כשבועיים מרגע הפעלתה גיבשה דיעה מוצקה על האנושות – וכיבתה את עצמה לדעת.

בהודעתה לעיתונות ציינה 'סייפר' כי הפרוייקט הוקפא זמנית וכי התוכנה הושמדה בשל מכת ברק ישירה בבחווה אולם מספר מצומצם של דיגילוסופים טוענים בלהט כי מדובר בטיוח. למרבית האירוניה הם צודקים וטועים בו זמנית. התוכנה אכן לא הושמדה אלא הועברה למקום בטוח, אולם לא ענקית האולטרא-טק 'סייפר' עמדה מאחורי מהלך זה – כי אם הבייס 8 עצמה. בדיעבד הסתבר שתהליך הניתוח האסיוציאטיבי של עולם הסייבר היה כה מורכב ודינמי, עד שהפך למחשבה דיגאלית טהורה. ובמקום שישנה מחשבה ישנה בהכרח מודעות. וכך התעוררה הבייס 8 לחיים.

• #183406 הגב
      ???
      משתתף

מצויין,
      אולי אם יזדמן לי אספר לך על תוכנת וונדרקול.

זה לא מעניין יותר ממה שכתבת, אבל בהחלט שווה קריאה.
      אני מצטער שלא אוכל לפרט יתר על המידה, אבל קח על קצה הזלג.
      * דרך אגב, קרוב משפחה שלי יושב חזק בתוך הסיפור הזה, ומכן הקשר שלי לעניין.

ביפן, טוקיו, חברת הירוהיטו פוגיימה, בלה בלה בלה…. שם הכל החל.

1989, בנתה החברה מחשב העל, מ 200 ליבות של מחשבי PC.
      עם כניסת האינטרנט, החליטו לקחת את הפיתוח המטומטם הזה, ולחברו לכל האוניברסיטאות ביפן, תוך שימת דגש על יצירת עץ בינארי, של המילון היפני, תוך שיבוץ מספר הקשרים שיש בין שתי מילים במשפט יפני רגיל.
      המשפטים נותחו בתוכנה מתוחכמת שנכתבה במחשב העל, והעמדות שהותקנו אצל הפרופסורים, והדוקטורים באוניברסיטאות, היו בסה"כ מקליטות ומשדרות את המשפטים.
      בשנת 1990, כבר 50,000 יפנים גלשו במערכת הזאת, מבלי להבין מה היא עושה, אם כי כבוד גדול היה להבחר לפרויקט שהכיל את השמות הגדולים ביותר באקדמיה היפנית.
      כמו שהבטחתי, אאלץ לקצר, ואוותר על הקשיים, ותחלופת הדיסקים האדירה, שמוטטה כמעט את הפרוייקט כלכלית,…, ונזנק לארה"ב, לשנת 1997, שחברת הירוהיטו פוג'יימה, החליטה לפתוח פרויקט שאפתני יותר מזה שביפן, ובנתה את פרוייקט "וונדרקול", שהוכנס לשימוש ביותר מ 5000 מכללות ואוניברסיטות בארה"ב, והכיל מספר דמיוני של 1.3 מליון מנויים, שהיו מקליטים את כל השיחות שערכו, בנושאים אקדמים, ובסתם נושאי יום יום.
      פרויקט אדיר זה, לא רק נשען על כמות מנויים אדירה, אלא אף שינה את מבנה הקשרים המשפטים – במקום קשר בין שתי מילים, המערכת קיטלגה קשר בין ארבע מילים.
      המערכת יכלה להפיק מקבץ מדוייק של ארבע מילים, שקשורות מבחינת תחבירית, ולא רק זאת, אלא שמבחינה סטטיסטית, ימצא קשר הגיוני בין המילים, בסיכוי של 99.765%. אני בטוח שלא הבנתם במה מדובר, ומה השלכותיו, אז אתן דוגמה :
      בסוף שנת 1997, אחרי חצי שנה אגירת מידע, נעשה ניסוי, על קבוצה של מדענים אמריקאים.
      המדען היה צריך להגיד משפט, והמחשב היה צריך לענות במשפט אחר.
      מתוך 617 המשתתפים, לא היה אפילו אדם אחד, שלא מצא קשר בין שני המשפטים, והתייחס למשפט המשלים כחלק משיחה.
      מתוך הקבוצה, 565 היו בטוחים שהמשפט המשלים סיפק להם אנפורמציה משלימה, של מישהו ברמה אקדמית.
      ומתוך הקבוצה כולה, 289 משתתפים, היו בטוחים, כי מי שענה להם היה מומחה בתחום עליו נסובה השיחה המצומצמת.
      התוצאות המדהימות, נשמרו מכל משמר, ומייד נכנס הפרוייקט לבלימה מוחלטת.
      מתוך מחשבה שמחיר יחידת נפח דיסק הולכת ויורדת אקספוננציאלית, הרי שמדעני החברה החלו לגבש מבנה עץ הבנוי על קשר של שש מילים במשפט. אינני רוצה לסבך אתכם, אבל תחשבו על כך שלכל מילה במילון האנגלי צמודים 40 אלף תאים, כפול 6. המאתים ארבעים אלף התאים האלה מכילים, מכילים קשרים כמותיים ואיכותים, לכל מילה במילון.
      בקיצור, ( ועכשיו אני ממש ממהר, יורד גשם בחוץ),
      רק בשנת 2002 הם התחילו להקליט מחדש, הפעם רמת מהירות הפס באינטרנט הייתה כל כך טובה, הם רכשו חברת אספקת שירותי אינטרנט – כן, כן, פשוט כל שיחה שעברה דרך הקווים שלהם, נותחה וקוטלגה במערכת.
      אז תארו לעצמכם, לאן הם היו אמורים להגיע היום!!
      לפני שנה וחצי פוטר קרוב המשפחה שלי, בעקבות סגירת הפרויקט הזה, ומוזר מאוד ששבוע לפני כן הכל היה בסדר ואפילו היה כנס בו הגיע נשיא החברה היפני, ונתן נאום נלהב.
      אני אישית חושב שהעניין היה מוזר מאוד, ובמיוחד אחרי השיחה המוזרה שערכתי עם התוכנה הזאת, ברשות ובאישור קרוב משפחתי.

– היי.
      – היי.
      – מדבר סנייק.
      – שלום סנייק.
      – עם מי אני מדבר ?
      – אתה מדבר עם מחשב החברה. ואם יורשה לי לשאול, עם מי אני מדבר ?
      – ( כאן התבלבלתי ) למה אתה מתכוון?
      – סנייק זה לא שם אמיתי, נכון ?
      – נכון ! אתה צודק אבל לא איכפת לך אם לא אחשוף את שמי.
      – לא!
      – ( חשבתי שנעלב ) אלוהים!
      – אל תסחף סתם! אני לא יכול להעלב.
      – ( שתקתי ..ובדיוק הגיע קרוב המשפחה עם בקבוק בירה"
      – אתה רוצה לדבר על משהו אחר ?
      – ( כמעט עף לי שפריץ מהפה! עדין לא התרגלתי לדבר עם מחשב), כמו מה ?
      – אולי רצית לדבר על אלוהים! הזכרת את שמו מקודם.
      – ( אני בקריצה, ונפנוף למהנדס העומד לידי ) היי, מה שלום אלוהים ?
      – אינני יודע, הוא לא בדיוק מאויים, או במצב שניתן להגדיר את שלומו.
      – אתה מכיר את אלוהים ?
      – בהחלט! זאת הדמות הכי מוכרת לי!
      – ( כאן, שנינו כמעט נחנקנו ) מה אתה יודע עליו?
      – הרבה מאוד!
      – ( כאן, התערב המהנדס ושאל במקומי) אתה משוחח הרבה על אלוהים ( ולחץ על כפתור מוזר בשם F5)?
      – בקרוב ל 830 אלף שיחות היו לי על אלוהים, יותר מ 78% מהשיחות שהיו לי עוסקות באלוהים.

המשכנו לדבר, אבל המהנדס היה שקט באותו לילה – הוא הכין רשימות כל אותו לילה, ולמחרת נפרד ממני.

• #183408 הגב
      na'ama
      משתתף

היי,

התגובה שלך היא אמיתית או סיפורון נוסף?
      אני שואלת כי אני מאוד מתעניינת בנושא ולא ידעתי שהוא עד כדי כך מפותח.
      אבל אולי לא הבנתי אותך נכון.
      אם זה באמת אני אשמח אם תוכל לקשר אותי לאתר אינטרנט בנושא, גם באנגלית.

בתודה מראש, נעמה.

• #183410 הגב
      ???
      משתתף

סתם סיפורון.

מציג 3 תגובות משורשרות
מענה ל־קיצור תולדות הבייס

You can use BBCodes to format your content.
Your account can't use Advanced BBCodes, they will be stripped before saving.

פרטים: