סוס

מציג 61 תגובות משורשרות
  • מאת
    תגובות
    • #162385 הגב
      ???
      משתתף

יצאתי לעשות נסיעת מבחן לסוס. זה היה הסוס הראשון בעולם מאז שירדנו למקלטים לפני המלחמה, והמדענים עמלו קשה לשחזר אותו מתוך גנים של פרות שנשמרו בכמה סטייקים קפואים, בעזרת תמונות וספרי רפואה וטרינארית.
      היום היה בהיר והתחלתי כבר להינות מכלי הרכב המוזר שלי, כאשר החיישנים שלי התריעו על מספר גדול של מוטאנטים לפני. עליתי על גבעה כדי לקבל נקודת תצפית טובה יותר, ואכן ראיתי התכנסות גדולה שלהם סביב למה שנראה כצלב גדול ועליו קשורה צורה אנושית בעליל, כנראה ממין נקבה.
      מצמצתי קצת כדי למקד את המשקפעין. "בחורה יפה." אמרתי לעצמי בקול רם, "חבל עליה. עד שיחידת הכוח תגיע לכאן, כבר יהיה מאוחר מידי."
      מיצמצתי שוב כדי להחזיר את המיקוד, והפעלתי את המשדר כדי לדווח לבקרה. "מפקדה, כאן סייר 6." הספקתי לומר, כאשר הסוס שלי שהבין סוף סוף את מהות הנסיבות שלפניו, נעמד על רגליו האחוריות, צהל בקול רם, ודהר כלפי מטה, ישר כלפי עדר גדול למדי של מפלצות מעוותות, כשהוא מתעלם לחלוטין מנסיונותי להסיטו ממסלול שהיה בעיני מוות וודאי לשנינו.
      היה לי הרבה מזל באותו יום. המוטאנטים נבהלו מן המפלצת האיומה שעליה רכבתי, שכמותה לא ראו מעולם, ונפוצו לכל עבר. הזדרזתי לחתוך את החבלים שקשרו את הנערה, וסייעתי לה לעלות על גב הסוס מאחורי. הסתלקנו מהמקום לפני שהמוטאנטים התאוששו מההפתעה.
      בדרך הודתה לי סרינה על ההצלה הנועזת. מהאופן שבו אחזה במותני, היה לי ברור שאזכה להבעת תודה מספקת יותר משנגיע למקום מבטחים.
      אבל מצב הרוח שלי נהרס. הייתי נעול על מחשבה אחת ויחידה: המדענים המחורבנים האלה. שוב הם דחפו ספרי פנטזיה למחשב המרכזי.

• #178306 הגב
      שלמקו
      משתתף

אם כי מיותר לציין שמגנים של פרה אפשר לקבל, לכל היותר, פרה?

• #178307 הגב

בזיליקום, מעט מלח, וכמובן, יין טוב, אפשר לעשות הרבה…

• #178308 הגב
      גל
      משתתף

מישהו יכול להסביר?

• #178313 הגב
      ???
      משתתף

הנה בדיוק דוגמא לסיפור פואנטה שלא נותן לנו מספיק זמן לבנות עולם לפני שהוא מכניס את הפואנטה. בשורה האחרונה יש יותר מדי אינפורמציה (מחשב מרכזי השולט על העולם? באמת?) כך שהפואנטה אינה תופסת את הקורא ב'אה, זה מה שקרה כל הזמן' אלא ב'זה בעצם היה בתוך פיתה'.

• #178314 הגב
      Preacher
      משתתף

כשסימתי את הסיפור היה נדמה לי שהחמצתי משהו – אולי הסוס התברר בתור סוס מעופף, דרקון, או חד-קרן. אבל עברתי שלוש פעמים על הטקסט ואין שום רמז לזה. יש לי הרגשה שהיה רמז, באיזו גרסה מוקדמת, והוא נפל בטעות בעריכה.

• #178315 הגב
      שלמקו
      משתתף

הגיבור לא רצה להציל את הנערה (או יותר נכון, חשב שהוא לא יכול). אבל הסוס עשה את זה- מתאים לקלישאה של האביר על הסוס הלבן שבא להציל נערה במצוקה (בגלל זה- סיפורי פנטזיה), רק שכאן זו הייתה יוזמת הסוס ולא האביר…

• #178316 הגב
      ???
      משתתף

הייתי רוכב,
      עכשיו אני סוס
      מלא כוונות טובות…

• #178318 הגב
      שלמקו
      משתתף

הייתי רוכב
      מלא כוונות טובות
      עכשיו אני סוס

• #178319 הגב
      שלמקו
      משתתף

המחשב היה המחשב שהשתמשו בו בשביל לבנות את הסוס- הוא בנה את הגוף מגנים של סטייק, ואת המוח של הסוס מספרי פנטזיה.

• #178320 הגב
      גל
      משתתף

בעזרת תמונות וספרי רפואה וטרינרית" איפה נכנס כאן המחשב לעניין? אין *שום* אזכור למחשב במקום כלשהו בסיפור פרט למשפט האחרון. אין שום דבר שיגרום לי לחשוב שמוחו של הסוס לא נוצר בדרך ביולוגית לחלוטין וממש לא הבנתי את הקשר לספרי פנטזיה עד שאתה ספקת אותו.
      הרפרנס לספרי פנטזיה הוא מעורפל מדי, לטעמי (עובדה שלא הבנתי).

• #178326 הגב
      Boojie
      משתתף

אם בסוף היה מתברר שה"סוס" הוא למעשה שור-נגח… :-P
      אני מסכימה עם הדעה הכללית שהסיפור קצר מדי ולא מספיק ברור.

• #178329 הגב
      ???
      משתתף

כן, אכן הכוונה היא לקלישאת הפנטזיה של האביר על הסוס הלבן.
      כן, הכוונה היא למחשב המרכזי של המעבדה, לא למחשב מרכזי ששולט על העולם.
      מי שחושב שאפשר לבצע מחקר גנטי בלי מחשב… נו. חשבתי שהפעילות בתחום היא יותר בגדר ידע כללי.

לגבי הגנים של הפרה. נכון שאי אפשר להפיק סוסים ישירות מגנים של פרה. בשביל זה הם היו צריכים לעבוד. אם היו להם גנים של סוסים, לא היתה הרבה עבודה, נכון?

לגבי קוצר היריעה, פשוט לקחתי ללב את הדיון בין שלמקו לNY מקודם. גם הטסטר שלי אמר שזה קצר מידי, אבל לדעתי הפואנטה לא מחזיקה סיפור יותר ארוך.
      נו טוב, בחזרה למעבדה :-)

• #178330 הגב
      גל
      משתתף

אם היית אומרת שצבעו של הסוס הוא לבן *בסיפור* אולי הפואנטה היתה יותר ברורה.
      אותו כנ"ל לגבי המחשב – אם היית כותבת שהמדענים נעזרו במחשב המעבדה *בהתחלה* זה היה יותר ברור.

חוץ מזה, מגנים של פרה לא תצליחי להפיק סוס ולא משנה כמה תתאמצי. אני חשתי שזו היתה סתם בדיחה לא מוצלחת. אבל אני ביולוג.

• #178331 הגב
      שלמקו
      משתתף

כמה קשה להפיק משהו בהנדסה גנטית כש*יש* לך את הגנים הנכונים. להפיק משהו כשהגנים לא נכונים זה כבר פוסט-דוקטורט.

• #178332 הגב
      ???
      משתתף

זה קשה היום. אם הייתי מספרת על שיחזור סוס מגנים של סוס, זה לא היה מדע בדיוני, נכון? זה כבר כאן.
      אני קצת מתפלאה שאף אחד לא העיר על הקרבה ל"פארק היורה". שם, להזכירכם, משחזרים דינוזאורים מזוחלים בני ימינו. האם שיחזור של פרות מסוסים הוא יותר מופרך מזה? (זו שאלה רצינית לביולוגים).

• #178333 הגב
      גל
      משתתף

ראי מאמר זה (כן, קצת פרסומת עצמית)
      תשובה מפורטת יותר, לאחר שאחזור מהרצאה על c-myc ן-CREB

• #178334 הגב
      ???
      משתתף

אני רוצה להרחיב קצת על הרקע של העולם. זה לא נסיון להגן על הסיפור אלא מאמץ לבדוק האם הנחת היסוד שלו אפשרית.
      הרעיון הוא של "שואה חביבה". בעוד כמה שנים העולם עומד על סף מלחמת עולם שלישית. מספר קבוצות של מדענים מתאגדות לבניית מקלטים תת-קרקעיים מצוידים בכל הכלים והמידע הדרושים להמשך מחקריהם. כאשר העולם נחרב בשואה כל שהיא (אטומית, או ביולוגית) הקבוצות האלה שורדות ואפילו בנוחות. רובה של האנושות נשמד, אבל המחקר והידע האנושי כמעט אינם נפגעים. לאחר סדר גודל של חמישים עד מאה שנה העולם בחוץ מספיק נקי בשביל שאפשר יהיה לצאת מהמקלטים.
      בתנאים אלה, האם לא סביר שתתאפשר הנדסה גנטית מלאה בזמן התרחשות הסיפור? כלומר, האם לא יוכלו המדענים פשוט להזין רשימת דרישות למחשב, ולקבל את הרצף הגנטי הרצוי?

• #178335 הגב
      גל
      משתתף

כרגע אני אומר רק כן ולא. בעיקר לא.

• #178336 הגב
      ???
      משתתף

הייתה שיטה מקבילה, ליצירת אנזימים שיעשו מה שרוצים. ברגע שיש אנזים, אזי הכנה של cDNA מתאים אפשרית- אבל עדיין צריך לתכנן כל חלבון שימצא ביצור. הרבה עבודה.

• #178337 הגב
      ???
      משתתף

שם שחזרו דינוזאורים מדנ"א דינוזאורי, ורק מדי פעם השלימו אותו עם דנ"א דו-חיי. מה שאת דורשת זה שיקחו דנ"א מסוג א' ויהפכו אותו יצור ב'. לא שזה בלתי סספינד או אפשרי, אבל המידע שתצטרכי בשביל לבצע את זה ידרוש בכל מקרה גנום של סוס, ככה שאת עובדת יותר מדי…

• #178339 הגב
      יעל
      משתתף

חמור וסוס לפחות יכולים להתרבות (פרד), זאת אומרת, יש איזו קרבה גנטית. אני לא חושבת שזה היה עובד, אבל לפחות היה איזשהו הגיון.
      בין פרה לסוס המרחק פשוט גדול מכדי שזה יראה ריאלי.

ודרך אגב, אני לא ביולוגית, אז יכול להיות שכתבתי שטויות.

חוץ מזה, נפלת בביקורת שלך על נונין: לא נתת רמזים לקורא כדי שיבין מה עבר לך בראש.

חוץ מזה, יפה!

• #178340 הגב
      ???
      משתתף

ניסיתי לחשוב איזה מין בעלי חיים ישרדו בעולם שלאחר מלחמה אטומית.
      אז ישארו חיות שאנשים לקחו כחיות מחמד: חתולים, כלבים, תוכים, טרנטולות ושאר חיות קטנות וחביבות.
      ישרדו חיות מעבדה: עכברים, יונים וקופים.
      ישרדו חיות השמשמשות למאכל: פרות, צאן, חזירים ותרנגולות.
      סוסים (וגם חמורים) הם גדולים מידי בשביל לקחת כחיות מחמד ונדירים מידי כמאכלים. אז פרות זה הכי קרוב. השאלה היא האם זה אפשרי בהנחה שחלפו 50 שנות מחקר.

(דרך אגב, אפשר לכלול את המידע הזה בגרסה ארוכה יותר של הסיפור. האם כדאי??).

• #178341 הגב
      גל
      משתתף

ן אז אין שום סיבה שלא ישמרו עוברים קפואים של כל חיה שהיא שירצו לשמור. מתקן הקפאה של חנקן נוזלי המשמש במעבדה ביולוגית ממוצעת יאפשר לשמור כמה אלפי מינים (4000 ליתר דיוק).

• #178342 הגב
      ???
      משתתף

לכן צריך להניח שהם לא התכוננו לארמגדון, אלא רק לנפילת הציוויליזציה והערים הגדולות. השמדת כל חי היתה התפתחות שהם לא חזו.

או אולי העוזרת כיבתה להם את החשמל במתקן ההקפאה בשביל לחבר את השואב אבק :-)

• #178343 הגב
      גל
      משתתף

העובדה שיש בזכרון של המחשב סיפורי פנטזיה השפיעה על הסוס. הרי אין גן להצלת נערות במצוקה. וכשמייצרים סוס לא מכניסים לו שוב דבר לזכרון. הזכרון מתפתח לבד, כמו בכל חיה רגילה, אלא אם כן זה נעשה במכוון ואז צריך לציין זאת בסיפור.
      אני מציע, אם כן, לשנות את כל הקונספט ולהפוך זאת מסיפור מדעבדיוני לסיפור פנטזיה: המכשפים חזו את סוף העולם בלה בלה בלה
      ואחרי 100 שנה קסמו סוס לפי תמונות ישנות בלה בלה בלה. הקוסם ה-#$%^$%& הזה קרא יותר מדי סיפורי אגדות…

• #178344 הגב
      אלכסנדרה 1
      משתתף

ומאין אתה יודע את זה בדיוק??? בפעם האחרונה שבדקתי היו אנשים שטענו שיש גנים לדקדוק אנגלי, גנים לידע במתמטיקה (לא כשרון, ידע!), וגנים לאופי נחמד. ובאותה פעם לא היו בנמצא שום הפרכות לטענות האלה. למעשה, כל הגנטיקאים שחקרתי בעניין אמרו פחות או יותר פה אחד ש"הכל גנטי".
      אז הצלת נערות במצוקה? פיס אוף קייק.

אבל אני מאד אשמח אם תגיד לי למה לדעתך בלתי אפשרי לבנות מבנה גנטי ע"פ פנוטיפ.

• #178345 הגב
      יעל
      משתתף

יצורים מעולמות אחרים. אז מה? אז זה נכון? וגם את זה אי אפשר להפריך. את לא יכולה להפריך טענה שיש גן שגורם לאדם לעשות פירסינג או לאכול דג מלוח עם ריבה. זה בדיוק כמו שאי אפשר להפריך טענה שיש גלגול נשמות, ואי אפשר להפריך את הטענה שאלוהים קיים.
      וכבר שמעתי הרבה מדענים ואנשים מכובדים אומרים דברים מוזרים להפליא, ואחר כך שמעתי מדענים ואנשים מכובדים אחרים אומרים את ההפך הגמור, וכולם מסתמכים על אותו דבר.

זה שאי אפשר להפריך משהו, לא הופך אותו לנכון. השאלה היא מה הסבירות שזה נכון, והסבירות שקיים גן להצלת עלמות במצוקה הוא מאוד מאוד מאוד קטן, אפילו אם את לא יכולה להוכיח שהוא לא יכול להיות קיים.

הרעיון של גל על מכשפים וכו', נשמע לי הרבה יותר מתאים לסיפור שלך, למען האמת. זה, או שתכניסי לסוס הזה אינטליגנציה מאוד גבוהה, כל כך גבוהה עד שהוא יהיה מסוגל להקשיב לסיפורי פנטזיה ולהבין שעליו להציל את הבחורה. את יכולה להחליט שלמדענים נשמרו קטעי DNA של סוס, והם השלימו את הרצף בעזרת גנים אנושיים או משהו כזה. אולי הביולוגים כאן יוכלו לפתח את זה יותר.

• #178347 הגב
      ???
      משתתף

שלך אחת לאחת, אבל נראה לי שזה לא לעניין בפורום הזה.
      אני אסתפק בלהגיד שעל פי הידע שלי שבא מקריאה ומראיונות עם גנטיקאים, קיום גן כזה הוא לא בלתי סביר, ובטח שאינו בלתי אפשרי. לכן אני לא רואה סיבה להעביר את הסיפור לתחום הפנטזיה.

אני עדיין מחכה לתשובה למה בניית גנום מפנוטיפ היא בלתי אפשרית.

• #178349 הגב
      גל
      משתתף

כדי לבנות גנום מפנוטיפ את צריכה:
      1) להכיר את הפנוטיפ שלך *ברמה המולקולרית*. כלומר, בדיוק איזה חלבונים אחראים לכל תכונה, כולל הבקרה על אותם חלבונים (מבחינת עיתוי ביטוי, רמת ביטוי, מיקום בתא [או מחוץ לתא], מה *בדיוק* החלבון המסויים הזה עושה וכדאי גם לדעת איך הוא עושה זאת.
      2) עבור כל חלבון את צריכה לדעת מהו רצף הגן המקודד לו (שימי לב- הגן ולא ה-RNA. זאת מכיוון שה-RNA מקודד לרצף החלבוןעצמו (אם כי גם הצהרה זו לא מדוייקת אבל ניחא) והגן מכיל *בתוכו* רצפים שאינם מקודדים לחלבון הנקראים אינטרונים.) בנוסף לרצף של הגן
      3) את צריכה לדעת אלו רצפים משמשים ברגולציה שלו (פרומוטרים,אינהנסרים וכיוב'). רצפים אלו את לא יכולה להסיק מרצף של חלבון כלשהו מכיוון שרצפים אלו אינם מקודדים ל-RNA.
      4) הגנים מהווים בערך 10% מהגנום. כל השאר אלו הם רצפים רגולטוריים, פסאודוגנים, רטרווירוסים מושתקים, רצפים חוזרניים וזבל נוסף. אני לא יכול לחשוב עלדרך בה תוכלי ללמוד על רצפים אלו ללא ריצוף הגנום כולו.
      5) להשלים רצפים מיצורים אחרים? זה עשוי להצליח (וזה כבר נעשה מספר רב של פעמים) עבור גן או עשרה. אבל לא עבור חתיכות דנא שלמות.
      6) גם אם נניח שרצפת את הגנום כולו. את צריכה לארוז אותו לכרומוזומים (לא משימה בלתי אפשרית, אבל זה יהיה קשה מאוד מאוד מאוד. קודם כל תצטרכי לייצר את סליל הדנא. בצורה כימית אני לא חושב שהטכנולוגיה כיום מאפשרת לסנטזה גדיל של יותר מכמה עשרות בסיסים. רק לשם השוואה – גודלו של כרומוזום ממוצע יהיה כ50-100 מיליון בסיסים. לחבר כמיליון פיסות דנא בנות כמה עשרותבסיסים וברצף הנכון זו עבודת נמלים לא נורמלית. גם אם הצלחת בסופו של דבר, צריך ידע מעמיק מאוד וטכנולוגיה מאוד מתקדמת על מנת לארוז אותם לכרומוזומים בתוך גרעין)
      7) לאחר שיש לך כרומוזומים ארוזים בגרעין, את צריכה תא ביצית אליו את צריכה להכניס את הגרעין שיצרת. תא ביצית זה צריך להכיל את כל החלבונים ושאר פקטורים מתאימים. אבל במקרה זה תא ביצית של יצור קרוב פילוגנטית עשוי להתאים. בכל מקרה, כדאי לדעת מאוד מהם הפקטורים הפעילים בביצית וכיצד הם פועלים להפוך ביצית ליצור שלם.

בסופו של דבר, כן, אני טוען שזה יהיה בלתי אפשרי.

• #178351 הגב
      שלמקו
      משתתף

כשמיפו את הגנום האנושי גילו שיש הרבה פחות גנים מאשר ציפו (וגם זה רק על פי מספר החלבונים, לא פנוטיפים). הגן עצמו פחות חשוב, זו האינטרעאקציה בין גנים שעושה את היונק.

• #178354 הגב
      ???
      משתתף

כן, דווקא ידעתי את כל זה. אין לי ספק שזה בלתי אפשרי במצב הידע של היום, אבל מד"ב אינו עוסק במצב הידע של היום.
      צריך לזכור שבסופו של דבר המדענים בסיפור אינם רוצים סוס דווקא, אלא רק משהו שהולך כמו סוס ומגעגע כמו סוס. אז אם במקרה לא יצליחו לשחזר את הרטרו-ווירוסים המשותקים, וחלק מהאינטרונים לא יצאו בדיוק נכון, אז אולי זה לא כל כך נורא?? כלומר זהות גנטית אינה מעניינת במקרה זה.

לפי מה שאתה אומר, זה לא בלתי אפשרי, אלא רק קשה. סבבה. מד"ב קשה זה טוב, לא? ;-)

בכל אופן תודה רבה על ההשקעה, ואני בהחלט מתכוונת לאמץ את שתי ההצעות הראשונות שלך (לגבי הסוס הלבן והמחשב). ואני גם אוציא את הסטייקים. אני רואה שזה גורע יותר ממה שזה מוסיף.

• #178366 הגב
      Boojie
      משתתף

בפארק היורה משחזרים דינוזאורים מגנים של דינוזאורים, שאותם הם מצאו בדם של דינוזאורים שהיה בקיבתם של חרקים עתיקים לכודים בענבר. השימוש בזוחלים בני ימינו היה רק כדי להשלים רצפי גנים חסרים.

• #178373 הגב
      ???
      משתתף

לא כתוב בספור שהסוס הוא סוס כמו שאנחנו מכירים אותו. דווקא העובדה שהוא יוצר מספרי רפואה וסטייקים אמורה לרמז שזה לא סוס נורמלי. כך גם המילים "מפלצת איומה", כי עם כל הכבוד, סוס זה חיה גדולה, עלולה להיות מסוכנת, וכשהיא דוהרת מולך היא די מפחידה, אבל אני לא חושבת שסוס רגיל היה מצליח להבריח עדר שלם של מוטאנטים שכבר תפסו בת-אדם.
      אז, אם הסוס הוא לא בדיוק סוס, מה הבעיה אם הסטייקים? מתוכם המדענים יכלו ללמוד על מבנה השלד הכללי של מפריסי פרסה, ומספרי האנטימיה הם יכלו לייצר מערכת ^כלשהיא^ שתתמוך ביצור שהם הכינו.

ועוד משהו: הרושם שאני קיבלתי היה שיש מחשב עליון ששולט בעולם, ואותו מחשב קרא ^קצת^ יותר מדי ספרי פנטזיה, ועכשיו הוא מתלהב.

• #178384 הגב
      Duek of Erl
      משתתף

מ"האם יש גן להצלת עלמות במצוקה"? היא למה לא באמת להכניס ידע ליצור שנוצר בהנדסה גנטית אם הוא נוצר כיצור בוגר מלכתחילה. ליתר דיוק יצור בוגר ללא שום זיכרונות ילדות ומידע על העולם ועל עצמו לא יהיה שום ערך, קשה יוצר ללמוד דברים בסיסיים עם הגיל…

• #178386 הגב
      Duek of Erl
      משתתף

u can't teach an old dog new tricks

• #178388 הגב
      גל
      משתתף

אלא בדרך הרגילה – ביצית, עובר, ולד וכו'

• #178389 הגב
      NY
      משתתף

א. זהו מקרה קלאסי של "היה לי רעיון אבל לא חשבתי עליו עד הסוף". כדי להגיע לפואנטה "הכל הולך", אבל למעשה כל ההסברים הם תירוצים, כי השתלשלות העניינים העומדת מאחורי בריאת הסוס וכל עניין המחשב המרכזי פשוט אינה הגיונית. אולי, אם הגיבור היה רוכב על רובוט הקשור למחשב המרכזי… וגם אז – קלוש מאד.
      ב. גם הגיבור עצמו לא בדיוק חושב כמו בן אדם אמיתי. הו לא. ממש לא. מצב הרוח שלו לא נהרס בגלל המדענים הטפשים (בטח לא כשנערה יפה אוחזת במתניו)- הוא נהרס כי היית חייבת להגיע לפואנטה איכשהו…
      ג. גם הפואנטה עצמה לא משהו, לדעתי האישית. זו מין "בדיחת מד"ב/פנטסיה" – אני לא רואה כאן יותר מכך.
      ד. למה להמציא מילים סתם? מה ההבדל בין "משקפעין" ל-"משקפת"? האם יש לכך חשיבות כלשהי לסיפור? התשובה שלילית, ולכן אין סיבה למילה חדשה.

סיכום: נסי שנית ותיעני לפי התור… ;-)

• #178399 הגב
      ???
      משתתף

ודאי שיש הבדל, ולדעתי הוא גם מאד ברור בסיפור: זה לא סתם משקפת, זה עזר ראיה המושתל ישירות לתוך העין, ומתכוונן ע"י שרירי העין. השארתי אותו שם כדי לתרום עוד מידע על התקדמות הטכנולוגיה והידע הרפואי, לאחר שהשמטתי את תאור הרדיו-טלפון-שעון המושתל ישירות בפרק כף-היד.

אה, והדבר האחרון שאפשר להגיד על הסיפור הזה הוא שלא חשבתי עליו עד הסוף. הסיפור הזה מסתובב אצלי כבר הרבה זמן, ומלווה בתמונת עולם מאד מפורטת, ואפיון דמויות מאד מדוקדק. מסתבר שלא הצלחתי להעביר את זה בשל הרצון לחסוך במילים. חבל.

אתה יכול אולי לפרט למה השתלשלות העניינים מאחורי בריאת הסוס היא לא הגיונית?

• #178402 הגב
      NY
      משתתף

נראה לי שקיימת אי התאמה בין רמת הפירוט של העולם עליו חשבת לבין התוכן האמיתי של הסיפור (עלילה/פואנטה). תארי לך, לשם הדוגמה המוחצנת, את טולקין ממציא את כל עולם הארץ התיכונה ומשתמש בו לכתיבת סיפור קצר בו בילבו הולך למכולת, קונה שני קוטג' ומגלה שאחד מהם מקולקל.
      אם יש לך עולם מפורט ומעניין – מצאי סיפור מפורט ומעניין שיתקיים בו. אם יש לך סיפור פואנטה קצר – אין סיבה להוסיף לו תיאורי עולם מפורטים (משקפעין בכלל זה) שאינם תורמים מאומה לעלילה או להבנת הסיפור.
      אפיון דמויות מדוקדק? יש בסיפור דמות אחת, וגם היא פלטה. בהחלט נתן להגיע לאפיון דמויות בסיפור קצר, אך לא זה המקרה כאן. אנחנו לא יודעים על הגיבור דבר, למעט היותו לא חכם במיוחד ובעל יחס מוזר לנשים – תכונות אותן, אני בטוח למדי, לא התכוונת לתת לו…

• #178403 הגב
      ???
      משתתף

לדעתי כל סיפור מד"ב צריך להיות מגובה בעולם מפורט. בהחלט ייתכן מצב שבו פירוט העולם יתפוס שלושה כרכים עבי כרס, בעוד העלילה מספקת לסיפור קצרצר. זה לדעתי המקרה כאן, ואני מעדיפה סיפור קצר מדי על פני ארוך מדי. חוץ מזה אני מעדיפה לתת לקורא ליצור תמונה של העולם לבד, אתה יודע, "להראות, לא להסביר"…

ואודה לך אם בכל זאת תענה לשאלתי: למה אתה סבור שהשתלשלות הארועים המובילה לסיפור היא בלתי הגיונית?

• #178404 הגב
      NY
      משתתף

מעדיף סיפור בדיוק באורך הנכון – לא קצר מדי ולא ארוך מדי.
      את גם טועה באשר לצורך בעולם מורכב ומפורט לכל סיפור – לרמת המורכבות של העולם יש קשר ישיר לזו של הדמויות והעלילה – הדוגמה שהבאתי קודם ממצה את העניין. אמנם רצוי, לדעתי, כי המחבר ידע על העולם ועל הדמויות יותר מאשר הקורא, אך עדיין אין הדבר מהווה גושפנקא ליצירת עולם תלוש בו כל שאלה נענית ב-"כן, חשבתי על זה, אבל…"

באשר לאי ההגיון: מחשב מרכזי היוצר סוס בעל תכונות הקשורות למידע אותו קיבל באופן לא קשור הוא דבר מופרך למדי. גם נסיעת מבחן לבעל חיים בעל התנהגות לא ידועה באיזור שורץ סכנות אינה מהווה דוגמה ומופת לחכמה. אם כבר רפרנס לטרקי סיטי, נסי את "סיפורו של אידיוט מדרגה שניה"…

• #178406 הגב
      שלמקו
      משתתף

הרשה לי להפנות את שניכם להןדעה הבאה.

• #178407 הגב
      יעל
      משתתף

את יודעת, אם העולם מפורט ומלא פרטים מרתקים, ואם הוא לא קיים בכלל מחוץ לסיפור שלך, זה לא ממש משנה עבור הקוראים. בסופו של דבר, שום דבר מהעולם שלך לא עובר בסיפור. אפילו את הקטע של המשקפעין קלטתי רק אחרי שהסברת אותו, כשחזרתי לסיפור, וראיתי שזה פעל בעזרת מצמוץ. קודם הייתי תחת הרושם של מתקן חיצוני שמזהה את המיצמוצים, וסברתי שבהתחשב בתדירות הממוצעת של שלושה ארבעה מצמוצים לדקה (ויש אנשים שאצלם זה יותר), זה יכול ליצור קצת בעיות בהפעלת המתקן.
      גם עם ההסבר שלך אני בטוחה שזה מה שיקרה. אנשים ממצמצים די הרבה.

מי שאינו בקיא בעולם שלך (וזה מן הסתם כל אוכלוסיית העולם למעט אלכסנדרה), אינו יכול להבין את הדקויות שאת רומזת עליהן. יופי שזה שם, אבל זה בלתי נראה. כל הסיפור כתוב כמו אחד מסיפורי הרובוטים של אסימוב (אין טיפת דמיון כמובן בין השניים), שכותב בעולם ידוע. אין לו צורך להסביר את כל המושגים שהוא משתמש בהם מתוך הנחה שהקוראים כבר קראו את סיפוריו הקודמים, והם בקיאים בעולם.
      כך גם הסיפור שלך. הוא כתוב עבור אלה שבקיאים בעולם ומכירים אותו היטב. אלא מה, אנחנו לא מכירים אותו בכלל.

• #178409 הגב
      NY
      משתתף

ובכן – קרא *אתה* את הודעתי הקודמת ואת זו שהפניתי אליה, ומצא את הסתירה. יום נעים…

• #178410 הגב
      ???
      משתתף

ברור לי כעת שהסיפור קצר מדי.
      עם זאת להגיד ששום דבר מהעולם לא עובר לקורא, זה קצת מוגזם. זה מזכיר לי משתמשים שבאים להתלונן על בעיה באחד המסכים הנידחים של מערכת מחשב שנכתבה ע"י צוות ענק במשך שנתיים ופותחים בתלונה ש"שום דבר לא עובד".
      האם באמת בתום הקריאה לא היה לך שום מושג על העולם?

• #178411 הגב
      שלמקו
      משתתף

וכן, אני יודע את הסתירה, אבל אני לא מקבל אותה על פי לוגיקה סיבובית. אבל כיף לעקוץ אותך…

• #178412 הגב
      ???
      משתתף

מה פתאום המחשב יוצר מדברים לא קשורים? נאמר בפרוש שהמדענים שיצרו את הסוס הזינו את ספרי הפנטזיה למחשב בכוונה.

מה פתאום תכונות בלתי ידועות? ברור שהרוכב שולט בסוס במידה סבירה. למה אתה חושב שהוא לא מכיר את התנהגותו בנסיבות יומיומיות?

אשר לאורך… אני אשתדל יותר בפעם הבאה :-)

• #178413 הגב
      NY
      משתתף

המדענים הזינו ספרי פנטסיה למחשב שייצר את הסוס *בכוונה*? בכוונה למה, בדיוק? בכוונה "לעזור" לו ליצור סוס (באותו אופן בו עוזרים הגנים של הפרה)? נו, באמת.
      פרט לכך – תארי לעצמך כי את הגיבור. הרגע ניצלת בעור שינייך מחבורת מוזחים מוטרפת, את דוהרת על סוס בעוד דוגמה נאה לבן/בת המין השני אוחזת בך בהכרת תודה. מה את חושבת?
      א. "באסה עם המדענים האלה, שהכניסו פנטסיה למחשב" – איזו מסקנה מטופשת להגיע אליה מהתנהגותו של הסוס! איזו חשיבה מנותקת מהמציאות!
      ב. "אלוהים אדירים, כמעט נהרגתי! חבל על הזמן, מה הולך לקרות לסוס המנייק הזה ברגע שנחזור לאורווה…"
      ג. "הופה! מה יש לנו כאן, על הסוס, מאחורי?… המממםםם…."

• #178416 הגב
      ???
      משתתף

המממ. סעיף ג' באמת הורס את הסיפור. זה לא יעבוד עם רוכבת ממין נקבה, ורוכב ממין זכר לא יהיה מסוגל למחשבה קוהורנטית מרגע שנחה עינו על נקבה נאה….

נו, טוב. אתה צודק, כמובן. כל העניין בכלל לא הגיוני ובלתי אפשרי. חבל על הזמן.

• #178423 הגב
      Duek of Erl
      משתתף

מדברים על מד"ב זוכר?

• #178424 הגב
      Duek of Erl
      משתתף

לדעתי העולם דוקא מועבר בצורה טובה, אמנם קצת חסרים פרטים אך הרמזים המועטים שניתנו בהחלט מספקים ליצור תמונת עולם שמספיקה לפחות על מנת להבין את הפואנטה.
      וכמה הערות על פרטי הסיפור:
      1) אני מאמין שהכוונה היא למצמוץ רצוני בניגוד למיצמוץ בלתי רצוני השונים במשכם ועוצמת הפעלת השרירים, אלו הבדלים אותם מחשב יוכל לזהות.
      2) כן המדענים הזינו למחשב ספר פנטזיה, למה? כי היה צורך לתת לו אופי של סוס, הרי לא היתה לו ילדות (או במקרה זה סייחות) על מנת ללמוד מה סוס עושה, איך הוא חי, מה הוא אוכל וכו'.
      3) כן הגיבור כעס על המדענים ובצדק, נראה שזו לא הפעם הראשונה ששגיונותיהם ונטיותיהם לרומנטיקה גרמו למצב בו חייו היו נתונים בסכנה, וכן למרות ההורמונים עדיין סביר שחיי הגיבור יהיו יקרים לו עד כדי תעיה זמנית של מחשבותיו לכיוון "מה אני הולך לעשות למדענים האלה כשאני אחזור"
      4) אין שום סיבה למה לא לקחת לנסיעת מבחן "בעל חיים בעל התנהגות לא ידועה באזור שורץ סכנות", כמה כבר אפשר לתת לסוס להסתובב בחדר סגור מתחת לקרקע, מהסיפור עולה שכלל השטח שמעל לקרקע שורץ סכנות, למרות שהגיבור לא ציפה להתקלות באזור בו שוטט, הוא גם לא היה מופתע מכך. ניתן להסיק שהגיבור (או הממונים עליו) בחרו אזור בטוח יחסית לבדיקת היצירה החדשה, הגיבור מן הסתם מודע לסכנות ויודע שהן הכרח בסוג עבודתו ולכן לא נכנס לפאניקה אלא רק מתוסכל זמנית. חוץ מזה מי אמר שהתנהגותו לא ידועה? מן הסתם ה"סוס" נבחן עוד מתחת לפני הקרקע בצורה מוגבלת כמובן וסווג כ"בטוח"
      לסיכום: אני אישית נהנתי מהסיפור, העולם הועבר אלי בצורה מספקת בהחלט והבנתי את הפואנטה

• #178426 הגב
      גל
      משתתף
    • #178427 הגב
      NY
      משתתף

קרא את סעיף מספר 2 שלך שוב. ושוב. ושוב. אם עדיין לא הבנת עד כמה הוא הבלותי (אני מצטער, זה הביטוי העדין ביותר בו אני יכול להשתמש, הוא גרם לי להלם של ממש), בקש מאחד הביולוגים/כימאים/טכניונאים/וויצמנים שבכאן להסביר לך מה לא בסדר.
      לחילופין: גל ושלמקו – כנסו בו…

באשר לסעיף 4: טכנולוגיה מפותחת כפי שיש לחבר'ה האלה ודאי כוללת גם, אללי, מכשירים כמכ"ם, חיישני חום ושאר ירקות העשויים לעזור במניעת הסיטואציה המתוארת בסיפור. שוב, עיין לקסיקון טרקי-סיטי בסעיף "סיפורו של אידיוט מדרגה שניה".

• #178428 הגב
      ???
      משתתף

אני מאד שמחה לראות ששלמקו הוא לא היחיד שהבין את הסיפור :-)

• #178430 הגב
      Boojie
      משתתף

כלומר, הסיפור לא לגמרי מבושל ודורש חשיבה על כמה נקודות שכבר הוזכרו כאן, אבל גם אני נהניתי ממנו, גם אני לא הרגשתי שהבעיות האלה היו כל כך נוראיות ובלתי ניתנות לגישור (לא רואה שום סיבה למה שלא ישתילו לאותו בעל חיים זכרונות שלקוחים מתוך ספרים שהמדענים מדמים בנפשם שהם מודלים מתאימים לחיקוי, נגיד, אם הם רוצים את הסוסים האלה בעיקר כשעשוע לילדים או משהו כזה), והכי הכי – לא רואה את הבעייה בלקחת את הסוס לנסיעת מבחן בשטח שיש בו סכנות לא מוכרות. ה-לו! זה מה שאנחנו עושים כל הזמן עם מכוניות, אתם יודעים? הרי כל שטח שהוא בעולמנו הקטן הוא שטח שיש בו סכנות לא מוכרות. זה שבסיפור מד"ב הסכנות ייראו לנו יותר לא מוכרות מאשר ברחובות עירנו – נכון. אז מה?
      סתם דוגמה לא משמחת – בן דוד שלי נסע אתמול במכונית שלו ברחובות עירו, תקפו אותו למטרות שוד, ירו בו, ועכשיו הוא שוכב במצב אנוש בבית חולים (וסליחה רבה על הדוגמה הלא חביבה, אבל היא ממש צעקה לי כשראיתי את הויכוח הזה). אתם רוצים להגיד לי שחסרות סכנות עלומות ולא מוכרות בכל מקום שהוא שאנחנו עשויים להוציא אליו רכב לנסיעת מבחן???

• #178432 הגב
      NY
      משתתף

ב. אין דין נסיעה ברכב מוכר במקום מוכר כדין נסיעה ברכב לא מוכר במקום לא מוכר ו/או מוכרז כמסוכן.
      ג. כן – תקלות יכולות לקרות, אך הצגת הדברים בסיפור לא מאפשרת לי לסספנד אותו בשום פנים ואופן. הכל, כפי שציינתי, מתורץ מדי. במקום עלילה הנובעת מהעולם או מתקיימת בנוחות בתוכו, יש לנו עולם הנובע מהעלילה, כאשר המחברת נאלצת לתרץ כל פרט בעלילה.

• #178433 הגב
      יעל
      משתתף

כשאני בצד של "אי אפשר ליצור סוס בוגר", מפני שאני קצת מבינה בזה (למרות שגל ושלמקו בטח מבינים יותר ממני).
      בסיפור לא כתוב בשום מקום שהסוס נוצר בוגר, ולכן כל התירוצים של "ספרי הפנטזיה נותנים לו ילדות" פשוט לא תקפים שם.

ומצטערת, למרות שבגדול נהניתי מהסיפור, יש שם חוסר לוגיקה אדיר שנורא צרם לי.
      את כל השאר NY כבר כתב. אני לא אחזור על זה.

• #178434 הגב
      ???
      משתתף

אדיר את רואה בסיפור.
      אני בהחלט מסכימה שהסוס המדובר לא נוצר בוגר. מה הקשר? ההתנהגות של כל בעלי החיים נקבעת במידה רבה על ידי הגנטיקה שלהם, אפילו כשהם גדלים ומתבגרים בצורה הרגילה. מה סותר את הלוגיקה בצורך לשחזר חלק הגנום המשפיע על ההתנהגות?

• #178435 הגב
      Duek of Erl
      משתתף

האם אתה טוען שרק בגלל שמשהו אינו סביר צריך לקרוא לו פנטזיה? הרי אז היינו צריכים לקטלג הרבה ספרים אותה אנו מחשיבים למד"ב כפנטזיה. נכון אמנם הינדוס גנטי של יצור אינו סביר, אך האם הוא בלתי אפשרי? לא ולא. מלבד זאת על פי הנוסחאות הפיזיקליות הקיימות בימינו, ותתקנו אותי אם אני טועה (אני יודע שיהיה לכם מה לומר), לא ניתן להגיע למהירות האור, ובטח שלא לעבור אותה. האם אנו פוסלים כל סיפור בו הגיבור אץ לו בטריליוני c בחללית החדשה שלו? האם אנו גם פוסלים סיפורים בהם לאותה חללית יש כבידה מלאכותית שאינה מתבססת על מסה עצומה בתחתיתה או סיבוב החללית או חלק ממנה סביב ציר מרכזי?
      וישנן עוד דוגמאות אין ספור, בקיצור המד"ב אינו עוסק רק בסביר אלא גם בבלתי סביר ולעיתים גם בבלתי אפשרי.

• #178437 הגב
      ???
      משתתף

פחות ופחות הבנתי את הסיפור ככל שהמשכתי לקרוא את העץ, כי כל הזמן יש רעיונות חדשים. אם אני אבין נכון, את טוענת עכשיו שהמדענים הזינו ספרי פנטזיה למחשב בזמן *תהליך ההנדסה הגנטית* של הסוס? זה דורש מחשב חכם במיוחד, ומתכנת טיפש במיוחד.

• #178445 הגב
      ???
      משתתף

מחשבים חכמים לא יחסרו מן הסתם בעוד מאה שנה.
      אבל למה המתכנת צריך להיות טיפש??

ועוד הבהרה. אני לא מנסה להגן על הסיפור. הסיפור חסר וזה ברור לי. אני מנסה לבדוק אם הנחות היסוד שלו יכולות לעמוד.

מציג 61 תגובות משורשרות
מענה ל־סוס

You can use BBCodes to format your content.
Your account can't use Advanced BBCodes, they will be stripped before saving.

פרטים: